Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2013 Salı

Grossdeutschland (Großdeutschland) Tümeni

Grossdeutschland(Großdeutschland) Tümeni 
Türkçe anlamıyla Büyük Almanya Tümeni. 1939'da aktif olarak piyade alayı olarak göreve başlamıştır daha sonra 1942 yılında motorize piyade 1943 yılında ise mekanize piyade tümenine dönüştürülmüştür.Takma ismi "Die Feuerwehr " idir.Wehrmacht'ın en önemli iki tümeninden biridir.Diğeri ise ''1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler'' dir.Kuruluş olarak bu tümen nazi bağıntılı olmamakla beraber savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

Kursk 1943


 
Kuruluş ve Harekatları
 Reich Şansölyelerinin makamlarının muhafızlığını koruma ve iç karışıklılar döneminde Berlin'de hem komünist,hem de faşistlere karşı bir müdahale birliği bulunmasının gerekmesi üzerine Wachregiment Berlin ismi altında kurulmuştur(1921).
Diğer birliklerden görev olarak farklı bir yerde durması ve yabancı temsilcilerin ülke ziyaretlerinde tören kıtası olarak yer almaları sebebiyle Alman ordusunun en seçkin birliği haline gelmiştir.Tümene girebilmek için vücut ve direnç olarak güçlü olmak çok önemliydi ve seçkin bir birlikti.


1933 yılında Hitler iktidara geçtiğinde tekel konumları sarsılmış ve bazı anlaşmazlıklar yaşanmıştır.Çünkü Hitler'in muhafızlığını NSDAP(Nazi Partisi)ye bağlı olan Leibstandarte SS Adolf Hitler birliği yapmaktaydı.Hitler bunun farkına varmıştı ve anlaşmazlıktan kaçınmak için birliğin görev alanını genişletti artık birlik devlet başkanının ve Berlin'in koruyuculuğunu , muhafızlığını üstlenecekti.Birlik 1938 yılında Führer Begleit Brigade(Führer Refakat Tugayı) ismini aldı.
 1939 yılına gelinince bizzat Hitler tarafından birliğin ismi Büyük Nazi Ülküsü olan Lebensraum'a (Yaşam Alanı) atfen Infanterie-Regiment Großdeutschland (Büyük Almanya Piyade Tugayı) ismini aldı.

Birlik 2.Dünya Savaşı başladıktan sonra Fransa Seferine katılmak üzere Berlin'den ayrılmış ve bir daha da dinlenme dışında Berlin'de bulunmamıştır.

Tümen 1940'ta Lüksemburg ve Belçika olmak üzere daha sonra Fransa işgalinde yer almıştır görevleri savaşın önemli bölgelerinde çarpışmaktır.Tümen olarak panzer birliklerinden aşağı olan piyade birliklerinin gururu haline gelmiş ve ünlenmiştir.Daha sonra Yugoslavya'ya karşı savaşmış  Operasyon Barbarossa'ya Merkez Ordular Grubu bünyesinde katılmak için Polonya'ya intikal etmiştir.Rusya içlerinde 9 ay boyunca rus direnişine karşı savaşmış ve ağır zaiyat vermelerinden dolayı takviye edilmişlerdir.


 1 Nisan 1942'de Sovyet cephesindeki başarılarından dolayı Motorize Tümen seviyesine yükseltildi ve bünyesine Infanterie-Regiment Großdeutschland 2 (Büyük Almanya Piyade Tugayı 2) katıldı.Ayrıca 1 Panzer Taburu ve 1 Hücum Topu Taburu ile Topçu,Uçaksavar,İstihkam birlikleri ile güçlendirildi.Eski Tugay mensupları bu Yeni yetmeleri pek hazetmedi ve iki Tugay arasında karşılıklı hoşgörüsüzlük ve aşağılamalar baş gösterdi.

 1942 yılında asker sayısı artan,yeni silahlarla donanan Tümen,Alman yaz taarruzlarında (Fall Blau) başarıyla savaştı ve Volga nehrine kadar ilerledi.Voronezh'in alınmasında görev aldı,Stalingrad muharebelerine katıldı.1942'nin Ekim ayında Granadier (Mekanize) branşına geçirildi.Ocak-Şubat 1943'de 2. SS Panzer Kolordusu birlikleriyle beraber Von Manstein'ın Ordular Grubunun emrinde Harkov savaşlarına katıldı ve 1 Tiger I Bölüğü ile takviye edildi.Haziran 1943'te Panzer-Granadier Division Großdeutschland (Mekanize Piyade Tümeni Büyük Almanya) ismini aldı ve Operasyon Citadel harekatında Kursk Savaşına Alman Ordusunun en iyi Tümenleri ile beraber katıldı.Bu muharebelerde ağır zayiat verdi ve Alman birliklerinin geri çekilişinde savunma görevlerinde bulundu.

Kursk Taarruzu'nun iptal edilmesi üzerine geri çekilen birlik savunma muharebelerine girişti.Karachev bölgesinde şiddetli muharebelere girdi, Belgorod Muharebesi sırasında Belgorod savunmasını üstlendi. Sovyet Step Cephesi kuvvetleri tarafından kentin üç yönden kuşatılması üzerine geri çekildi.Dinyeper Nehri çevresinde hareketli savunma savaşına girmiş,bu dönemde birliğe die Feuerwehr(Ateş Birliği) lakabı takılmıştır.
1944 yılında birliğin bazı bölükleri Normandiya Çıkarmasını engellemek için Kuzey Fransaya gönderilmiş,Tümenin ana kuvvetide Romanya'ya intikal etti.1944 yılının ilkbaharında Romanya'ya taarruz eden Kızıl Ordu birlikleriyle şiddetli savaşlara girdi(1. Târgu Frumos Muharebesi),ağır zayiat vermesine karşın kendinden sayıca çok üstün Rus kuvvetlerine de çok ağır zayiat verdirdi.Burada (Romanya) birliğin uyguladığı taktikler gelecekte NATO'nun Askeri Komisyonlarınca etüt edilecektir.Temmuz ayında birlik Rusların taarruza geçtiği Doğu Prusya'ya gönderildi.Kasım 1944'te birlik Brandenburg Tümeni (Alman Özel Kuvvet askerlerinin oluşturduğu birlik) ile beraber Panzer Kolordusu Büyük Almanya (Panzerkorps Großdeutschland) adı altında birleştirildi.Mart 1945'te mevcudu 4000 askere kadar düştü.Birlik 25 Nisan'da Pillau bölgesinde Rus kuvvetlerince kuşatılıp imha edildi,askerlerinin çoğu Almanya'ya kaçarken kalanlar Ruslara esir düştü.



  

15 Temmuz 2013 Pazartesi

3D Render ( Üç Boyutlu Giydirme)

3D Render ( Üç Boyutlu Giydirme)

Üç boyutlu tel çerçeve modellerini iki boyutlu görüntülere dönüştürme işlemine denir.Mimari alanında sık kullanılan 3D Render genelde 3D Max programında kullanılır.Kat model sanal ortamda oluşturulduktan sonra sahneye ışıklandırma ilave edilir ve kamera konur.Render denilen işlem koyulan kameranın baktığı Açıya göre, ışığın tanımladığımız Malzemenin yansıma, yansıtma, geçirgenlik gibi özelliklerine göre sekmeye başlaması sonucu resmin oluşturulmasına denir.


Tırnak işareti (")

 Tırnak İşareti
Tırnak işareti bir noktalama işaretidir.Kullanım olarak sanatçıların eserlerini tırnak işareti içine alarak kullanırız , başka metinlerden alıntılar yaptığımızda tırnak içinde kullanırız , karşılıklı konuşmalarda kısa çizgi yerine tırnak kullanılabiliyor ve cümle içerisinde eğer yabancı bir kelime ve cümle varsa bunları da tırnak içerisinde kullanabiliriz.

Örnek:Mumun İngilizce karşılığı "Candle" dır.

Denden işareti (``)

 Denden işareti (``)
Bir yazının veya sözcük grubunun tekrar yazılmaması için kullanılan işarettir.Sözcük grubu veya yazı bir kere kullanıldıktan sonra denden işareti kullanılır ve aynı sözcük grubunu veya yazıyı temsil eder.

! (Ünlem işareti)

 ! (Ünlem işareti)

Ünlem işareti çeşitli duyguları belirten (korku,telaş,heyecan,coşku) cümlelerin sonuna veya kelimelerin sonuna eklenen bir noktalama işaretidir.Örnek:Eyvah ev yanıyor! , Hemen ön kapıya gelin! , Acele et geç kalıyoruz!

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF