Bu Blogda Ara

23 Şubat 2018 Cuma

Felsefe Sözlüğü: Açık ve Seçik Düşünceler

RENE DESCARTES

 [İng. Clear and distinct ideas; Fr. iddes claires et distinctes] Modern felsefenin kurucusu ünlü filozof Rene Descartes tarafından dile getirilenb vew gerçek bilginin temelinde yer alan doğru düşünce ya da ideler. 

Buna göre, Descartes bir ide ya da düşüncenin bir bütün olarak ve hiçbir tutarsızlık olmadan kavranması durumunda açık, buna karşın başka bir ide ya da düşünceyle karıştırılmaması durumunda da, seçik olduğunu söyler.  Descartes, yalnızca açık ve seçik bir biçimde kavranana düşüncelerin doğru olduğunu ve seçik olmayan bir düşüncenin, idenin açık olabileceğini öne sürer.

 Bununla birlikte, Descartes'a göre, bir düşünceyi, onu seçik hale getirecek şekilde, yeterince tam, dakik ve kesin bir biçimde tanımladığımız zaman, o aynı zamanda açık olacaktır, zira onu tanımlarken dile getirdiğimiz ayırımları, bu ayırımlar yeterince güçlü bir biçimnde algılanmasaydı eğer, ortaya koyamayacaktık. Bundan dolayı, seçiklik açıklığı içerir. Örneğin, bir daire düşü
ncesi seçiktir, çünkü daireyi tüm diğer şekillerden ayıracak şekilde tanımlayabiliriz. Öte yandan, daireyi ona ilişkin olarak açık bir düşünceye sahip olduğumuz zaman tanımlayabiliyoruz.

KAYNAK: Felsefe Sözlüğü - Prof. Dr. Ahmet Cevizci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF