Bu Blogda Ara

23 Mayıs 2017 Salı

En etkin 100 kişi - Michael H. Hart Notları - Hz Muhammed


Arkadaşlar bu serimizde kaynağı belirtilmiş kitabımızdan en önemli yerleri sizler için paylaşacağım ve başka kitaplara da sıra gelecek, beraber öğreneceğiz.

İlk başlık İslam dininin peygamberi Muhammed ile başlıyor ve ben de bu başlık altındaki en önemli cümleleri size madde madde sunacağım. Kitabı alma imkanı olanlar için öneriyorum gayet güzel bir kitaptır, kişiler hakkında size aşırı detaya kaçmadan zevkli bir anlatım sunar.

Hz. Muhammed

-  Mütevazi kökenlerden gelip bu kadar tanınmış biri olması onun ayırt edici özelliklerinden biridir. Kitaptaki çoğu kişi uygarlığın merkezinde doğmuş ve oranın kültürüyle yoğrulmuştur.

- 570 veya 571 yılında doğduğu öngörülüyor. Mekke'de bilim ve sanatın geri kalmış olduğu bir bölgede Dünya'ya geldi.

- İslami kaynaklar bize okuması yazması olmadığını söyler ve 25 yaşına kadar mütevazi bir hayat sürmüştür daha önceden aktarıldığı gibi.

- Zengin bir dul olan Hatice ile evlenince ekonomik durumu daha iyiye gitmeye başladı fakat 40 yaşlarına gelene kadar herhangi sıra dışı bir özelliği olmadığı görülüyor.

- Bu devirde arapların çoğu putperest ve Mekke'de yaşayan az sayıda Hristiyan ve Musevi var, Muhammed büyük olasılıkla tek tanrı fikrini onlardan alıyor.

- Cebrail ile konuştuğuna inanıyor ve insanlara bunu nakletmeye başlıyor. İslam adlı bir dinin peygamberi olduğuna ve bu dini insanlara tebliğ etme(aktarma-açıklama) görevinin kendisine verildiğini söylüyor.

-Üç yıl boyunca bunu yakın arkadaşlarıyla sınırlı tutuyor 612-614 arası bunu diğer insanlara da anlatmaya başlıyor ve bazı toplulukları rahatsız ediyor.

-622 yılında bu toplulukları kendisine bir tehdit unsuru olarak görüp inananlarıyla birlikte Medine'ye, kendisine daha iyi bir konumun verileceğini öngörüp göç ediyor. Buna hicret adı verilir.

-Biliyorsunuz ki Medine'ye göçten sonra takipçilerinin sayısı artmıştır ve bir dizi savaştan sonra (Bedir,Uhud,Hendek vs.) 630 yılında Mekke'ye bir fatih olarak dönmüştür. Arap kabileleri bu zaferlerin ardından islamiyeti kabul etmiştir. 632 yılında ise hayata gözlerini yummuştur.

-Araplar Muhammed'in bıraktığı dinin ve tanrı inancının verdiği cesaretle fetihlere girişmişlerdir.

-Mezopotamya,Suriye,Filistin'in tamamı fethedildi, Kadisiye(637) ve Nihavent(642) yıllarında Persler yenilgiye uğratıldı. Mısır Bizans imparatorluğundan alındı.

-Dört büyük halife dönemlerinde yapılan bu fetihler Araplara yeterli gelmedi çünkü yayılmacı politika onları sürekli yeni fetihler aramaya itiyordu. Bu sebeple Atlas okyanusuna kadar indiler. Vizigotları yenip İspanya'yı ele geçirdiler.

-Bu süreçte Arapların Avrupa'yı da ele geçirebileceği ortadayken Tur savaşında(732) Frenklere yenildiler. Tabi ki bu yenilgiye kadar ki başarıları bile dikkate değerdir. Sonuç olarak fethettiği topraklarda islam inancına katılım artmıştır.

-Fetihlerin tümü günümüze kadar etkili olmamıştır. Persler mezhep farklılıkları olsa da dinin mensubu olarak kaldı fakat Araplardan bağımsızlıklarını aldılar. İspanya Hristiyanlar tarafından alındıktan sonra neredeyse hiç Müslüman kalmamıştır.

-Görüyoruz ki günümüzde de İslam'ın etkileri varlığını sürdürmektedir bazı toplumlar kültürlerini korumuştur sadece dine katılım sağlamıştır. Örnek olarak Endonezya gibi. Fakat toplumların bir türlü barış içinde yaşayamamasının bir nedeni olarak görülebilir çünkü İslam yasaya dönüştüğü zaman özgürlük kısıtlayıcı bir maddeler bütünü olabiliyor. Bireysel inanç olarak ise herkesin özgür iradesi vardır elbette.

-İsa'nın dininin daha çok inananı varken neden birinci sırada Muhammed yer alır? Biliyoruz ki Hristiyanlık dinini yayan kişi Aziz Paul adlı kişidir. Bu nedenle kitabın zirvesinde İslam peygamberini görüyoruz.

- Kitap İslam'ın kutsal kitabının yazarının Hz.Muhammed olduğunu söylüyor ve Arap fetihlerinin ve bu kitabın Arap kültürünü de taşıdığını götürüldüğü yerlerdeki toplumların bu dini kabul ettiği takdirde aynı zamanda kültürünün de tamamıyla değişeceğini sözlerine ekliyor.

Gelecek yazımızda ise bana göre de en büyük bilim insanlarından biri olan Isaac Newton'ı bu kitap yoluyla inceleyeceğiz. Elbette başka başlıklarda da dahi bilim insanı karşımıza çıkacaktır. Keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF