Bu Blogda Ara

25 Mayıs 2017 Perşembe

Sinematografi Nedir? Kelime kökeni nereden gelir?

Sinematografi, hikayeyi görüntülerle anlatma sanatına verilen isimdir. Kameramızla çektiğimiz görüntülerle cümleler kurar ve onu karşı tarafa aktarmaya çalışırız. Sinema ortamında seyirciler bizim dilimizi anlamaya ve ona anlamlar yüklemeye çalışır, işin sanat kısmı da burada devreye girer.

Kelime kökü olarak Yunanca dan gelir (kinema-hareket grafos - yazmak,çizmek) buna en basit olarak kinetik enerji örneğinden de yola çıkabiliriz. Bu iki sözcüğü birleştirdiğimiz zaman hareketi çizmek gibi bir anlam da çıkartılabilir. Fotoğraf ile benzerlikler gösterse de ek olarak görüntü ögelerinin hareketli olması gibi içeriğin de olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İlk zamanlarında tiyatromsu bir havası olsa da sinema daha sonradan bir çok ek özelliğin temel malzemesi olmuştur. Kurgucu, tasarımcı, görsel yönetmen gibi kolları ortaya çıkmıştır. Bu kısa yazımızdan sonra bir sonraki anlatımlarımızda kısaca sinemanın ögelerine, teknik kısımlarına değineceğiz ve sizi bir filmin teknik anlamda nasıl ele alınacağını, çekim, sahne ,sekans gibi şeylerin ne olduğunu anlatacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF