Bu Blogda Ara

4 Şubat 2018 Pazar

FELSEFE SÖZLÜĞÜ: Açık ve açık kavramı nedir?

Açık [İng. Clear; Fr. Clair; Al. Klar] Hiçbir kuşku ve tartışmaya yer bırakmayacak kadar belirgin ve kesin olan algının, metnin, anlamın özelliği; kolay anlaşılan, en iyi biçimde kavranan söz ya da yazı. 



Modern felsefe'nin kurucusu olarak bilinen Descartes, açık sıfatını, insanın hakikati kavrayabilmesini mümkün kılan koşullardan biri olarak kullanır. Aynı rasyonalist gelenek içinde yer alan Leibniz de 'tasarımlanan şeyi bana tanıtmak için yeterli olan bilgi' diye tanımladığı kavrama açık bilgi adını verir. Buna göre, konusunu, nesnesini tam ve ona benzeyen tüm diğer nesnelerden ayrılmış olarak tanımamıza imkan veren kavrama özellikle rasyonalist gelenek içinde açık kavram adı verilmektedir. Bu bağlamda bir kavramın açık olması, o kavramın açıkjlık derecesini, yani o kavramın hangi kavramlarla işlem görebileceğinin bilinmesi anlamına gelir. Bir önerme içerisinde yüklem olarak alabileceği özellikleri bilinen kavram diye tanımlanan açık kavram, başka hiçbir kavramla karıştırılmadan hemen tanınan kavramdır.

KAYNAK: Felsefe Sözlüğü - Prof. Dr. Ahmet Cevizci

NOT:Arkadaşlar, kaynak olarak kullandığım kitap, değerli hocamız Prof.Dr. Ahmet Cevizci'nin kitabıdır.  Bazı yazım yanlışlarını da düzeltmekteyim, eski bir basım olduğundan dolayı buna gerek duyduğumu söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF