Bu Blogda Ara

2 Haziran 2017 Cuma

Isaac Newton (1642-1727)


Isaac Newton 25 Aralık 1642 yılında İngiltere'de doğmuş, gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı olarak kabul edilen fizikçi, astronom, matematikçi, mucit, ilahiyatçı. Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica kitabı ile klasik mekaniğin temellerini oluşturmuştur. Bu kitap çağının bilimsel açıdan en önemli yayınıdır.

Çocukluğunda da makinelerle yakından ilgili olan Newton, ellerini de çok iyi kullanmaktaydı.Ergenlik çağında annesi iyi bir çiftçi olacağını umdu ve onu okuldan aldı. Daha sonra başka alanlarda da yetenekli olacağını düşündüğü için ikna oldu ve oğlu Cambridge Üniversitesinde eğitim görmeye başladı. Burada araştırmalarına yardımcı olacak şeyleri çabuk öğrenen Newton artık bağımsız araştırmalar yapmaya başladı. Yirmi bir ve yirmi yedi yaşları arasında dünyayı tamamen değiştirecek olan bilimsel tezlerini ortaya atıyordu.


17.yy ortaları bilimin mayalandığı bir dönemdi, teleskop icat edilmişti ve bunun anlamı bilimsel alanda büyük bir sıçrama demekti. İngiliz filozof Bacon ve Fransız Descartes artık bilim adamlarının Aristocu görüşlerini bir kenara bırakıp kendi araştırmalarına yönelmesi gerektiğini savunmaktaydı. Bu söylemlerin uygulamaya dökülmüş hallerinden biri Galileo'nun yaptığı çalışmalardır. Yeni icat edilen teleskop sayesinde gözlemlerle bilime katkı yapmış, ''Newton'un birinci hareket kanunu'' bilinen ilkesinin temelini atmıştır.

Galileo Jüpiter'in doğal uydularını keşfeden kişidir.

Newton, kendisinden önce Kopernik ve Galileo'nun ortaya attığı bazı kavramları teorileştirdi ve onları bilimsel olarak kanıtladı fakat bunları yayınlamakta her zaman isteksiz davranmıştır. Simya ve ilahiyat gibi bazı araştırma alanlarının bunlardan kat be kat önemli olduğunu düşünüyordu.

Yayınlanan ilk buluşu, ışığın doğası hakkındaki çalışmalarıdır. Bir dizi deney sonucunda ışığın, gökkuşağındaki tüm renklerin bir karışımı olduğunu ispatlamıştır. Işığın yansıması ve kırılması ile ilgili verileri dikkatle analiz etmiştir. Bu verileri kullanarak günümüzde kullanılan aynalı teleskobu tasarladı ve imal etti. Optik alanlardaki yaptığı çalışmalarla birlikte bunu 29 yaşında iken İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisine sundu. Sırf bu araştırmaları bile onu önemli bir yere koyarken, mekanik ve matematik alanında elde ettiği buluşlar bundan çok daha önemli bir yerdedir.

Newton tipi bir teleskobun çalışma prensibi



Matematiğe en büyük katkısı kuşkusuz 20'li yaşlarda iken integral hesabı bulmuş olmasıdır. Bazı tv programlarında çok önemli profesörlerin onun 3.dereceden denklemlerini çözmekte aşırı zorlandıklarını görmüşlüğüm var.. Ne kadar deha olduğunu sanırım anlatmaya gerek yok. Modern matematikte integralin ne kadar önemli olduğunu ve birçok buluşun integral olmasaydı söz konusu noktaya gelemeyeceğini söylemeliyim. Tekrar söylemiş gibi olacağım fakat sırf integrali bulması bile onu bilim adamları listesinde üst sıraya taşıyabilecek bir bilimsel atılımdır.

Newton'un en önemli buluşları ise tabi ki cisimlerin hareketlerini inceleyen mekanik alanındadır. Cisimlerin her hangi bir kuvvet olmadan nasıl hareket ettiklerini anlatan birinci hareket kanununu Galileo bulmuştur. Gerçekte bütün cisimler dış kuvvetlerin etkisi altındadır ve mekaniğin en önemli sorunu bu cisimlerin nasıl hareket ettiğidir. Bu problem Newton tarafından, klasik fiziğin en temel kanunu sayılabilecek, ikinci hareket kanunuyla çözülmüştür.


Matematiksel olarak F=ma denklemiyle ifade edilen kanun; bir cismin ivmesinin, yani hızındaki değişimin, cisim üzerine etki eden net kuvvetin cismin kütlesine bölünmesine eşit olduğunu söyler. Bu iki hareket kanununa Newton, bir üçüncüsünü (her etkiye kendisine eşit bir etkiyle karşı koyulur) ve en ünlü buluşunu, evrensel yer çekimi kanununu ekledi.Bu kanunların dördü bir arada, sarkaç hareketinden gezegenlerin güneş etrafındaki yörüngesel hareketlerine kadar, makroskopik mekanik hareketlerinin hemen tümünün incelenip davranışlarının tahmin edilmesine olanak sağlayan bir sistem oluşturdu. Yalnızca bu kanunların ifade edilmesine yardım etmedi ayrıca gerçek hayattaki çözümlerini de açığa kavuşturdu. Newton kanunları mühendislik ve bilim alanındaki sorunlara uygulandı, gezegen ve gök cisimlerinin hareketlerinin tahmin edilmesine olanak sağladı. Bu nedenledir ki Newton dinamik astronomiye büyük katkısından dolayı, bazı astronomi çevrelerince yaşamış en büyük astronomlardan biri olarak ta kabul edilir.

Laplace, Leibniz, Lagrange, Ernest Mach gibi ünlü bilim adamları Newton'un en önemli bilim adamlarından biri, hatta en önemlisi olduğunu dile getirmişlerdir. Momentum, açısal momentum, termodinamik, akustik gibi bilim dallarına da katkı yapmıştır. Newton 1727 yılında hayata gözlerini yummuştur ve Westminster katedraline gömülmüştür. Bu şerefe erişen ilk bilim adamıdır.

Kaynak; En etkili 100 kişi- Michael Hart, eng wikipedia, Kozmos - Carl Sagan ve kişisel yorumlarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF