Bu Blogda Ara

12 Haziran 2017 Pazartesi

Oku: Osmanlı öncesi Türk göçleri nasıl başladı?

Türkmenlerin Anadolu'ya göçmesinin iki temel sebebi vardır
1- Türkmenlerin Selçuklu önderliğinde 11.yy başlarında Azerbaycan'ı işgal etmeleri ve Anadolu akınları ve Alparslan'ın 1071 de zaferle sonuçlanan Malazgirt savaşı neticesinde, Anadolu'yu işgale açık bir niteliğe sokmasıdır.


2- Bu büyük göç 13.yy içerisinde Moğolların istilalarından kaynaklanmaktadır. Türkmenlerin eski ana yurdu Orta-Asya ve yoğunluğu fazla olan Azerbaycan'dan Anadolu'ya göç etmeleridir.

1279 yılında gezisine Anadolu'nun doğusundan devam eden Marco Polo, Anadolu'dan söz ederken ´´Turkmenia´´ adıyla bahsetmiştir.

Yoğun yaşanılan bölgeler arasında Amasya, Sivas, Yozgat, Toroslar ve Batı Anadolu vardır. Türkmenlerin ağır vergiler altında ezildiklerini ve buna da zaman zaman isyanlarla cevap verdiklerini söylememiz gerekiyor.

14.yy başlarında Al Umari'nin bilgilerine göre;

  • Denizli bölgesi - 200.000 çadır
  • Kastamonu bölgesi - 100.000 çadır
  •                                                             Kütahya - 30.000 çadır                                                           Türkmen nüfusu kaydetmiştir. Bu bilgileri Bizans kaynakları da desteklemektedir

Türkmenlerin bu göç hareketleri hem Bizans imparatorluğunun topraklarını kaybetmesine neden olmuştur hem de zaman zaman Moğolların siyasi olaylarına yön vermiştir. Moğollar her ne kadar beylikleri bastırsa da ileride bu beyliklerden birinin imparatorluğa dönüşmesine engel olamayacaktır. 

Osmanlı'nın kuruluşunu ve diğer beyliklerin tarihlerini de ileri zamanlarda ele alacağız...

Kaynakça - Devleti Aliyye - Halil İnalcık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF