Bu Blogda Ara

16 Haziran 2017 Cuma

Oku: Nutuk - 1 - Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sırasında devletin genel durumu

Her gün bölüm bölüm Atatürk'ün Nutuk adlı eserinden kısımları okuyacağız, bunu son derece objektif bir dille olduğu gibi aktarmaya çalışacağız.

1919 yılı mayısının on dokuzuncu günü Samsun'a Çıktım. Genel Durum ve Görünüş:


Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı

Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu topluluk (İttifak Grubu Almanya, Avusturya, Macaristan, Osmanlı Devleti, Bulgaristan), 1.Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş,şartları ağır bir anlaşması imzalanmıştır. (Mondros  Mütakeresi) Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve yoksul bir durumda. Milleti ve ülkeyi 1.Dünya Savaşı'na sürükleyenler kendi başları kurtarma endişesine düşerek ülkelerinden kaçmışlar. Padişah  ve halife olan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet güçsüz, haysiyetsiz, korkak. Yalnız Padişahın isteklerine uymuş ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma boyun eğmiş.

İtilaf devletleri anlaşmanın şartlarına uymuyorlar. Birer uydurma sebepler zinciri ile itilaf donanma askerleri İstanbul'a giriyor. 

Adana - Fransızlar
Urfa, Maraş, Antep, Merzifon, Samsun - İngilizler
Antalya ve Konya - İtalyanlar ve İtilaf devletlerinin uygun bulmasıyla İzmir'e de Yunanlılar giriyor.

Hristiyan azınlıklar ülkenin bölünmesi için canla başla çalışıyorlar ve açıktan açığa bunu yapıyorlar. Sonradan elde edilen güvenilir bilgi ve belgeler, İstanbul Rum Patrikhane'sinde kurulan Mavri Mira Heyetinin, illerde çeteler kurmak ve idare etmek, gösteri toplantıları ve propagandalar yaptırmakla meşgul olduğunu doğruladı. Yunan Kızılhaç'ı da bu heyeti destekliyor ve çalışmalarını hızlandırmaya çalışıyordu.


Ermeni Patriği Zaven Efendi de, Mavri Mira Heyeti ile fikir birliği yapmaya çalışıyor. Ermeni hazırlığı da tıpkı Rum hazırlığı gibi ilerliyordu. Trabzon, Samsun ve bütün Karadeniz sahillerinde kurulan ve İstanbul'daki merkeze bağlı Pontus Cemiyeti hiç bir engelle karşılaşmadan kolaylıkla ve başarıyla çalışıyor.. 

Mavri Mira Cemiyeti: Kara Baht anlamına gelir. Rum Patrikhanesinin koruyuculuğunda 1.Dünya Savaşı bittikten sonra Aralık 1918'de kurulan Rum Cemiyeti. İstanbul'a asker çıkarıldıktan sonra faaliyetleri daha da artmıştır. Kurtuluş Savaşı başarıya ulaştıktan sonra silinmiştir.

Pontus Cemiyeti: Karadeniz'in kıyısında yaşayan Rumlar tarafından kurulan, bağımsız bir devlet olmayı amaçlayan bir cemiyet. Planlanan haritasını şurada görebiliriz..


Devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF