Bu Blogda Ara

14 Aralık 2017 Perşembe

En iyi Ömer Lütfi Akad filmleri TOP 3


Kuşkusuz Türk sinemasının en iyi yönetmenlerinden ve senaryo yazarlarından biri olan Ömer Lütfi Akad, Muhsin Ertuğrul tekelini yıkan ve filmleriyle uzun bir süre Türk sinemasına yön veren yönetmenlerden biridir. Şimdi sizlerle en iyi üç filmini paylaşıyorum...

3.İngiliz Kemal Lawrense Karşı 


İstanbul'un işgali sırasında biliyorsunuz ki tarihte de böyledir, İtalyanlar Fransızlar ve İngilizler çıkarlarının birbirleri ile çatışması sonucu kavgaya tutuşmuşlardır. Bu filmde Fransız ve İngiliz casuslarının anlaşmazlığı sırasında İngiliz Kemal'in yaptıkları anlatılıyor. Bence Ömer Lütfi Akad'ın en iyi filmlerinden biridir. Oyuncu kadrosunda Ayhan Işık, Gülistan Güzey ve Muzaffer Tema gibi oyuncular bulunmaktadır. Bu film yeni sinematografik teknikler ve kamera tekniklerini Türk sinemasına kazandırmıştır. Ömer Lütfi Akad biliyorsunuz ki Tiyatro kökenli sinema dönemini Türkiye'de bitirip, Türk sinemasını daha farklı boyutlara taşımıştır.

2.Vesikalı Yarim


Edebiyatımızın en büyük yazarlarından Sait Faik Abasıyanık imzalı Menekşeli Vadi romanından uyarlama olan Vesikalı Yarim manav Halil'in monoton hayatından sıyrılarak bir gün pavyona gidişi ve orada çalışan kadınlardan Sabiha'ya aşkını konu alan filmdir. Başrollerinde Türkan Şoray, İzzet Günay ve Ayfer Feray oynamaktadır. Bana göre ustanın en iyi ikinci filmidir.

1.Kızılırmak Karakoyun


Köyün güzel kızlarından ve bir ağanın kızı olan Hatice ile bir çoban olan Ali Haydar'ın kavuşabilme hikayesini anlatan bence en iyi Ömer Lütfi Akad filmi olan 1967 tarihli yapım. Başrolde o tarihlerin usta oyuncusu Yılmaz Güney oynamaktadır. Sosyal sınıfların eşitsizliğini ve bu yolda verilen çabayı ustamız bize çok güzel bir şekilde yansıtıyor. Oyuncu seçimiyle de nokta atışı yapıyor. Burada listemizi sonlandırıyorum. Fırsat buldukça ustanın filmlerini dikkatlice izlemenizi bir sinema öğrencisi olarak tavsiye ediyorum. Teşekkür ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF