Bu Blogda Ara

29 Aralık 2017 Cuma

Ülkeler Asya Kıtası: Abhazya Cumhuriyeti


GENEL BİLGİLER

Abhazya Cumhuriyeti, Asya kıtasında bulunan 1994 senesinde Gürcistan'dan ayrılarak bağımsız bir devlet halini alan, adını halkından alan bir ülkedir. 8.660 km2 lik küçük bir ülkedir. Nüfusu 242.862 dir. Para birimi Rus Rublesi ve Abhazya Apsarı. Kış aylarında ülke sıcaklık ortalaması 8 ila 10 derece İlkbahar'da 10 ila 13 derece yaz aylarında 20 ila 22 derece ve Sonbahar'da ise 12 ila 14 derece arasında değişkenlik gösterir. 

Gürcistan tarafından hala tanınmayan ve sorunları devam eden ülke Rusya, Nikaragua, Nauru, Venezuela, Vanuatu, Güney Osetya, Transdinyester tarafından tanınsa da Avrupa Birliği ve BM hala tanımıyor ve Gürcistan ile sorunun çözülmesini bekliyor.

Başkenti Sohum'dur.  Ülke Karadenizin doğu kıyısındadır güneybatısında Kafkas dağları vardır. Konuşulan diller olarak Abhazca ve Rusça hakimdir. Gündelik hayatta yaygın olan dil Abhazcadır. Ayrıca ülkede Gürcüce, Ermenice ülkenin kuzey batısında ise Snav dini konuşulur.


Dini tercihler olarak büyük çoğunluğu doğu ortodoks kilisesine mensuptur. Sunni müslüman veya herhangi bir dine mensup olmayan kişi sayısıda ortalama miktarlardadır. 1918 de ilk Sovyet yerel yönetimi kurulduktan sonra 1922 yılında Menşevik Gürcü Saldırısının sonucunda ortadan kaldırıldı. Tüm direnmelere karşı Gürcistan tarafından ancak Özerk bir yapıya kavuşmuştur.

Abhazya'nın en önemli geçim kaynağı Turizm ve Tarımdır. Özellikle Rus Turistler ülkeye akın ederler. En önemli turizm sezonu tabi ki yazındır. Kıyı bölgesinin ortalama sıcaklığı yılda 15 derece civarlarında seyreder. Tarım faaliyetlerinde başlıuca ürünler; Çay, Tütün, Şarap, Fındık ve Mandalina gelir.

KÜLTÜR

Muhafazakar bir yapısı olan, gelenekselci Abhazya ülkesi açık kıyafetlerden hoşlanılmaz, saygı gösterilme oranıınız azalır. İçinde bulundukları siyasi ortam dolayısıyla dikkatli konuşmanız gerekebilir. Edebiyatçıları Fazıl İskender ve Bagrat Shinkuba ülkenin değerlerinden birkaçıdır. Ülkede en sevilen spor futboldur ve amatör bir lig bulunmaktadır.



MUTFAK

Ülke mutfağının temel ürünlerinden biri mısırdır. Haşlayıp üzerine yağ gezdirilerek yapılan Mamaliga neredeyse her yemeğin yanında servis edilir. Peynirli ve sütlü çeşitleri bulunur.

MAMALİGA

Kümes hayvanlarının bolca tüketildiği Abhazya Cumhuriyeti, çorbalarında tavuk suyu görmek olası.  Çok çeşitli sebze yemekleri vardır, achapa en önemli yiyecek çeşitlernden biridir.

ACHAPA

En bilinlerinden tatlarından biri yine tanııdık olan Acukaya tarzı Adjikadır.

ADJİKA

Bal vazgeçilmez yiyeceklerden biridir. Şarap üretimi oldukça gelişmiştir. En önemli yerli markalarından bazıları Bouquet Of Abkhazia, Psou, Lykhny, Apnhy ve Anacopi yerel şarap markalarından bazılarıdır. Bir diğer geleneksel içecek ise Chacha adını verdikleri üzüm votkasıdır.

7 önemli kent vardır. En kuzeyinde Gagra bulundur. Tkuarçal yine bir diğer önemli kenttir, başkent Sohum'da görülesi yerlerden biridir.

FOTOĞRAFLARLA ABKHAZİA

KODORİ

GAGRA

BZYB RİVER

AFON RİVER

BZYB

GAGRA

GALİ

GUDAUTA

KODORİ VALLEY

OCHAMCHİRA

OMARİSHARA

PİCHORİ

PSOU RİVER

RİTSA LAKE

SUKHUMİ

TQVARCHELİ
ABHAZ İNSANLARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF