- M.Ö 2.000.000 yılında Homo Habilis aletleri kullanmakla kalmamıştır, aynı zamanda onları yapmıştır da. Bunlar bıçak,kazıma aletleri, mızrakların ucu olarak kullanılan keskin kenarlı çakmak taşlarıdır.
- M.Ö 500.000 yıllarında ilk taştan aletleri iyileştiren ve mamutlarla diğer büyük hayvanları avlayabilen Homo Erektus ateşin nasıl kullanılacağını bulmuştur. Artık yırtıcı hayvanları uzakta tutabiliyorlar, toprağı açabiliyor, yemek pişirebiliyor ve deri ile odunu kurutabiliyorlardı. Kaba evlerinde inşası bu yıllara rastlar.
Dikilen insan anlamına gelen Homo Erectus
- Modern insan evrim sahnesine M.Ö 50.000 yıllarında çıkmıştır. M.Ö 20.000 yıllarına gelindiğinde insanlar kandilleri bulmuştur ve ok,yay gibi aletlerle avlanabiliyorlardı.
- M.Ö 10.000 tarihleri civarında dünyanın nüfusu yaklaşık 3 milyondu. Tarım geliştiğinde M.Ö 8000 de 5 milyona kadar çıkmıştır. İşte bu noktadan itibaren 10.000 yıllık bir dönemle bildiğimiz uygarlık gelişmiştir.
- Hayvanların evcilleştirilmesi (M.Ö 12.000) aç insanların artık göç eden sürüleri izlemek zorunda olmaması anlamına geliyordu; artık nerede yaşayacaklarına karar verebiliyorlardı.
- Buğday ve arpanın yetiştirilmesi (M.Ö 8000) mevcut bitki örtüsünün dışında başka alternatifler ortaya çıkardı.
- M.Ö 7000 yıllarında çömlekçiliğin keşfedilmesi yeni bir tür yemek pişirmeyi getirdi; sadece ateş üzerinde kızartma yerine artık haşlama da vardı.
- Son derece önemli olan bir diğer yenilik M.Ö 3500 yıllarında kullanılan tekerlekli arabadır. Sabanlar toprağın bitki yetiştirmesi için daha iyi hazırlanmasını sağladı ve nehir kayıkları taşınma yollarını ve kolaylığını artırdı.
- İlk yazı M.Ö 3500 yıllarında doğdu. Bu yenilik son derece önemliydi. En basit kullanılışıyla yazı, kayıtların tutulmasını sağladı ve ticaretle iletişimi kolaylaştırdı. Fakat daha önemlisi, çeşitli bilgilerin ve edebiyatın toplanmasına ve nesilden nesile aktarılmasına yardımcı oldu. Yazının bulunmasıyla kaydedilen tarih başladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder