Bu Blogda Ara

22 Aralık 2017 Cuma

Önemli Bilginler - Pisagor (MÖ 580 - MÖ 500)



  • ''Evrenin hakimi sayıdır'' , ''Sayılar evreni yönetiyor'' , ''Tanrı sayıdır'' değerlendirmelerinde bulunan ''sayıların babası'' olarak isimlendirilen Yunan filozofu ve matematikçisi Pisagor.
  • Sadece matematik ile değil, sayıları temel alarak astronomi, fizik, felsefe, müzik ve dinle de ilgilenmiştir.
  • Kendi adıyla anılan 'Pisagor Teoremi' ni geliştirmiş, bundan hareketle ''irrasyonel sayıları'' bulmuş, müziğin matematiksel oranlara indirgenebileceği tezinden yola çıkarak 'diatonik skalayı' keşfetmiştir.
  • Kendi döneminde şu an herkesin gözlemlediği ve sabah yıldızı, akşam yıldızı olarak anılan yıldızların aslında Venüs olduğunu ortaya atan ilk kişidir.
  • Bununla birlikte Dünya'nın Güneş etrafında döndüğünü ileri sürdüğünde sert tepkilerle karşılaşmıştır, bazı görüşlerini resmen açıklamaktan kaçınmıştır.
  • Pisagor'a göre sayıların anlamları vardır 1.Bütün varlıkların sonsuz kaynağı ve sarılmaz ilkesiydi. 2. Dişiliği temsil ediyordu. 3.Uyum ve düzenle maddenin kapsadığı üçlü ögeleri; ateşi, suyu ve havayı simgeliyordu. 4.Tanrısal güç 5.Evlenmeyi 6.Nesillerin devam etmesini 7 ise akıl, ışık ve kuvveti simgeliyordu. 8. Ahlak ve Erdemi, 9. Adaleti 10.ise kutsal kareye denk geliyordu. Diğer bir deyişle ilk yetkin tek ve çift sayıların toplamı (1+2+3+4=10) arasındaki kutsal dostluğa.
  • Pisagor, temel eğitimini tamamladıktan sonra insanlık tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilen Thales'in tavsiyesi ile hiç vakit kaybetmeden Mısır ve Babil'e giderek fen ve dini bilimler tahsili gördü. Mısır'da kahin ve rahiplerden aldığı eğitimin ardından Mısır'ın Babilliler tarafından işgali yüzünden matematik bilimleriyle ünlü Babil'e gitti. Buradaki eğitim matematiğin kutsallığına olan inancını pekiştirecekti.
  • Matematiğin piri sayılan Pisagor, matematikte 'ispat' fikrini ortaya atan ilk bilim adamıdır. Ona göre, aksiyomlar ve postülatlar her şeyden önce gelmeliydi. "Başka bir önermeye götürülemeyen ve onunla kanıtlanamayan, böyle bir geri götürme ve kanıtı da gerektirmeyip, kendiliğinden apaçık olan ve böyle olduğu için öteki önermelerin temeli ve ön dayanağı olan önerme" anlamına gelen aksiyom kavramını getirmiş ve sonuçların bu aksiyom ve postülatlardan yararlanılarak elde edilmesi gerektiği düşüncesini yerleştirmiştir.
  • Pisagor'un en önemli buluşu ise kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir.  ''Bir dik üçgende kenarlar üzerine kurulan karelerin alanları toplamı, hipotenüs üstüne kurulan karenin alanına eşittir'' düşüncesinden ortaya çıkan son derece önemli teoremdir.

  • İtalya Croton'a göç etmesiyle birlikte, öğrencilik dönemi kapanmış sahneye bir üstat çıkmıştır. Burada açtığı Pisagor Okulu'nda zengin,soylu ve zeki delikanlılardan üç yüz kişiyi bir çatı altında toplamıştı.
  • Pisagor takipçileri et yemiyordu ''vejeteryan'' tabiri yerine 'Pisagorcu' ifadesi kullanılıyordu.
  • Bir rivayete göre politikacılarla ters düştüğü için düşünce okuluyla birlikte yakıldı.  Bir başka rivayete göre de önce 'Tarentum' a sürgün edildi.  Öğrencileri ile sohbetler ederek yaşlandı ve öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF