Bu Blogda Ara

29 Aralık 2017 Cuma

Kıtalar, ülkeler ve başkentleri serisi: Asya ve ülkeleri

Bu serimiz benim en çok zevk alacağım serilerden biri ilk önce ufak ufak kıtalardan bahsedeceğiz sonra ülkelerden, en önemli şehirlerinden ve bir çok fotoğraf ile destekleyeceğimiz kocaman bir astral seyahatvari turlamalar rehberi. Asya kıtasından

ASYA KITASI

Asya kıtası Dünya üzerindeki günümüzün en büyük kıtasıdır. Biliyorsunuz ki Dünya üzerindeki levha hareketleri sabit değildir, değişkenlik gösterir. Pangea adlı tek kıtadan sonra Dünya'da kıtalar birbirlerinden uzaklaşmaya başladılar. 1010 Metrelik ortalama yükseltisiyle ayrıca en yüksek kıtadır.



Kıtanın en kuzeyinde Rusya'nın en kuzeyindeki Çelyutski, en güneyinde Malakka yarım adasının Buru Burnu en batısında Türkiye Gökçeada Avlaka burnu, En doğusunda ise Çukçi yarımadasında Dejnev burnu yer alır. Kıtanın eni 8.200 km boyu ise 8.490 kmdir.  Eğer Endonezya ve Rudi adalarını da dahil edersek boyu 10.245 kmdir. Kuzeyden buz denizi ile çevrilidir Amerika'dan Bering Boğazı ile ayrılır.En çok kabul gören sınırları; Ural Dağları, Ural Nehri, Maniç oluğu, Karadeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'dir.



Nüfus açısından da Dünya üzerindeki en kalabalık kıtadır. Toplam Dünya nüfuunun %60 ı Asyadadır.Yeryüzündeki toprağın %29,5 i bu kıtaya aittir. En fazla nüfus yoğunluğuna sahip şehir Çin'deki Shangai şehridir. En alçak noktası deniz seviyesinin altında olan İsrail, Filistin, Ürün gibi ülkelerin sınırı olan Lut Gölü'dür. En yüksek noktası Everest tepesidir. 

Asya'nın Enleri

En yüksek tepe - Everest, Himalaya dağ sırası

En büyük göl - Hazar Gölü

En derin göl - Baykal Gölü

En alçak yeri - Lut Gölü

En alçak havzası - Turfan Havzası

Dinler
Sosyolojik olarak fazla takipçiye sahip dinlerin çoğu bu topraklardan çıkmıştır. Musevilik,Budizm,Hinduizm,Hristiyanlık ve İslam dinlerinin kökeni bu topraklardır. Türk,Hint ve Çin kültürleri bu topraklardan gelmektedir. 

Diller 
100 den fazla dil konuşulmaktadır. Endonezya'da 600, Hindistan'da 800, Filipinler'de 100 den fazla dil ve lehçe vardır.

İklim
Asya kıtasında çeşitli iklim tipleri mevcuttur. Kuzeyinde kutup iklimi mevcuttur. Sıcaklıklar -50 dereceye kadar iner.  Yaz aylarında ise +5 dereceye kadar yükselebilir. Orta Asya'da sert bir karasal iklim tipi gözükür.  Tibet yaylaları ve Himalaya dağ sırasında sıcaklık farkları yüksektir ve  yağış oranı düşüktür. Güneydoğu Asya'da Muson iklim tipi gözükür ve yağış oranı fazladır.

Sosyolojik bazı istatistikler

Yaşam süreleri uzundur. Japonya'da yaşam süreleri o kadar uzundur ki 100 yaşın üzerinde 50.000 kişi civarında bir oran vardır. Kıta Dünya'nın en büyük heykeline de ev sahipliği yapmaktadır. 153 metre uzunluğunda Çin'de Buda ilkbahar tapınağında bulunmaktadır.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF