Bu Blogda Ara

30 Aralık 2017 Cumartesi

Ülkeler: Afganistan


Afganistan Bayrağı

Afganistan'ın resmi adı Afganistan islam cumhuriyetidir.  Afganistan Güney ve Orta Asya sınırlarının içinde kalan Güney ve Doğu'da Pakistan'a batıda İran kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ve Kuzeydoğusunda Çin ile komşudur. 652.864 km2 lik yüzölçümüyle Dünya nın 41.büyük ülkesidir.


Başkent Kabil

Afganistan yasama, yürütme ve yargı sistemine sahiptir. Nüfusun büyük çoğunluğu İslam dinini benimsemiştir. %90 ı Sunni Müslüman %7 ila 9 u arasının Şii olduğu düşünülmektedir. Etnik kimlik çeşitliliği çoktur; Peştun,Tacik, Hazara, Özbek, Aymak, Türkmen ve Belucilere ev sahipliği yapmaktadır. 34 tane şehir ve 398 ilçeli bir ülkedir. En kalabalık bölgesi başkent Kabil'dir. 4 milyon nüfuslu Kabil'den sonra en fazla nüfus yoğunluğu Kandahar'dadır. Denizden uzak bir kara ülkesi olmasının yanı sıra engebeli arazisi ve yetersiz su kaynakları nedeniyle tarıma elverişli değildir.

Darice ve Peştuca Afganistan'ın resmi dilleridir. Özbekçe, Arapça ve Türkmence gibi azınlık dilleri de konuşulur. Urduca ve İngilizce gibi diller nüfusun eğitimli bölgeleri için geçerli diller olarak görülebilir. Bölgede kent yaşamının MÖ 3000-2000 arası olduğu tahmin edilmektedir. Ticaret yolları üzerinde olduğu için defalarca kez işgale uğramıştır. İngilizler,Sovyetler ve Amerikan kuvvetleri ülkeyi rahat bırakmamışlardır.

İklim bakımından sert bozkır iklimi hakim olduğu için yazın veya kışın gidilmesi önerilmez. İlkbahar ve Sonbahar mevsimleri en uygun mevsimlerdir. Ekonominin önemli bir kısmı tarım ürünlerinden sağlanır, Tarım ekonominin %80 ini oluşturur %10 hizmet, %10 ise endüstri sektörlerinden sağlanır. Haşhaş, meyve, fındık, yün, pamuk ticareti yapılan en önemli ürünlerdir. Tekstil, Sabun, Gübre, Mobilya, Ayakkabı, Doğalgaz, Yağ, Kömür, Bakır başlıca endüstri alanlarıdır. Ülke zengin bakır rezervlerine sahiptir.

MUTFAK

Afgan mutfağı et ve pilav ağırlıklıdır. İnsanlar yemek yerken çatal, bıçak kullanmayı tercih etmez. El ile yemek yenir. Naan, Obi Non ve Lavaş olmak üzere üç çeşit ana yemek vardır. İnce, uzun ve oval bir ekmek olan Naan afyon veya susamla pişirilir. Özbek ekmeği olan Obi Non, Naan'dan daha incedir ve disk şeklindedir. Lavaş ise et yemeklerini yerken kullanılır.


OBİ - NON

Afganistan'da farklı tarzda pişirilen pilav ailelerin refah seviyesini gösterir. Zengin aileler her gün bir öğünde mutlaka pilav yemektedir. Özellikle evlenme törenlerinin vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Yarı haşlanan pirinçle yapılan Chalao bir tür güveç yemeğidir. Yakhni, Palao, Zamarod Palao, Qorma Palaove ve Bore Palao ise farklı malzemelerle yapılan pilav türleridir.


Qorma Palaove

AFGANİSTAN FOTOĞRAFLAR

Ali Şir Nevai Camii (Andkhoy)

Friday Mosque
Şah Cihan Camii - Kabil
Badghis - Afganistan
Kunduz
Baghlan
Bazarak
Celalabad
Chaghcharan
Charikar
Faryab
Friday Mosque
Kandahar
Khapisa
Meymene
Nimruz

Parun
Puli Alam
Zabul

DAĞLAR-NEHİRLER


Himalayaların bir bağlantısı olan Hindikuş Dağları


Tacikistan ile sınırları oluşturan dağ sırası


Pamir dağ sırası


Amu Derya 2540 km uzunluğunda Pamirlerden beslenen bir nehirdir. Gördüğünüz köprü ise Afganistan ve Özbekistan'ın kardeşlik köprüsüdür.


215 km uzunluğunda Elruz dağlarından beslenen Safid Nehri.  Hazar Denizi'ne açılır.


Farahrud Nehri 560 km uzunluğundadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF