Bu Blogda Ara

18 Ocak 2018 Perşembe

Bilgisayar Terimleri - 1


A

A+: Bilgisayar sektöründe geçerli bir sertifika. Bir eğitim sonunda Microsoft sertifikası gibi bir sertifika alırsınız. Bir çok sektörde geçerliliği mevcuttur.

A/UX: Apple Macintosh'lar için geliştirilmiş bir UNIX işletim sistemi.



ABACUS:  Üzerinde bir çubuğa sıralanmış, sağa sola kaydırılan toplar bulunan hesap makinesinin ilkel hali. 

ABORT: İşletim sistemi üzerinde program çalışırken doğal olmayan sebepten programın durması, error vermesi. Hata mesajının üzerinde devam, programı kapat seçenekleri bulunması gerekir.



ACCELERATOR BOARD: Bilgisayarınızı hızlandırmak için takılan kart. CPU' nun üzerindeki yükleri alıp kendi çalıştırır ve performansı yükseltir.


ACCESS: Bilgiye, belleğe, disk gibi donanımlara erişmek.

ACCESS CODE: Erişim kodu.

ACCESS POINT: WAN' larda telsiz sinyallerinin güçlendirilmesi için kullanılan araç.  Access Point'ler sinyalleri güçlendiren ve daha uzak mesafelere ulaştırılmasını sağlayan Repeater görevini görür.

ACCESS PRIVILEGES: Erişim izni. Bilgisayardaki dosyalara giriş ve dosyalar üzerindeki bazı işlemler için erişim için olan izinler.

ACCOUNT: Hesaptır. İşletim sistemlerinde bir kişi adına açılan kullanıcı adı ve şifrelere denir. Kişinin erişim hakları içinde kullanılan terimdir.

ACLS(Access Control lists): Geçiş kontrol listeleri. Ağ üzerinde girdi-çıktı olan data verilerinin kimden geldiğini kime gideceğini ve verinin boyutları gibi maddelerin tutulduğu liste.

ACRONYM: Bu yazımızda görüldüğü üzere baş harflerin alınarak terimlerin kısaltılması.


ACTIVE: Aktif. İşletim sistemlerimizin üzerinde kullanımda olan bazı programların ve dosyaların durumunu belirtmek için kullanılır. Tam tersi passive (pasif) dir.

ACTIVE MATRIX: Sıvı kristal ekran teknolojisi. Taşınabilir ekranların ekranında görmekte olduğumuz ekran çeşidi.

ACTIVE-X: Java dili gibi internet üzerinde çalışan programları hazırlamak için kullanılan bir program yazma dili.


@(At işareti): Bu işaret klavyede Q tuşu ve alt gr tuşlarına birlikte basılarak uygulanır. Fazlalıkla kullanılan şeklini mail adreslerinde görürürüz. (sonsuzmerakgg@gmail.com... gibi)

ADA: ABD Savunma bakanlığı tarafından geliştirilmiş eski bir yazılım dili.

ADAPTER: Uyum sağlamayan iki veya daha fazla cihazı birbirine bağlayan cihaz.

ADD-IN: İşletim sistemine veya işletim sistemine ek programlara eklenen diğer programlar veya eklentiler. (Örnek olarak Google Chrome'a eklenen vpn, dns programları)

ADDRESS: Ulaşılmak istenen bilgi, bölüm, kayıtın bulunduğu yeri ifade eder. İnternet üzerinden üç farklı adres kullanılır. e-posta adresi, mac adresi ya da internet adresi.

ADMINISTRATIVE DOMAIN: Yönetim alanı. Sistem veya tek kişi tarafından yönetilen alan. Şu an benim ara yüzü kullanıp siteye veri girmem örneği gibi.

ADMINSTRATOR: Sistem yöneticisine verilen ad. Kendi adım G.O.V gibi.

ADS/AUTOMATIC DRIVER SIGNING: Otomatik sürücü atlama. Windows tabanlı sistemlerde başlangıçta bilgisayar kilitlenmesi yaşanan durumlarda kilitlenmenin sebeplerini belirler. Ve sorunları çözmeye çalışır.

ADSL/Asymmetric Digital Subscriber Line: Asimetrik Sayısal Abone Hattı. Standart telefon hatlarını kullanarak yapılan dijital haberleşme teknolojisi.

ADVENTURE: Macera anlamında kullanılan ve oyun türlerinin bir kısmı olan terim.

AF/Auto Focus: Bu özellik kameralarda netliğin otomatik olarak sağlanması için kullanılır.

AGENT: İnternet üzerinden istediğiniz bilgileri otomatik olarak toplayan programdır. Sizin bilgisayar başında olmanıza gerek yoktur.

AGGREGATE: Toplu işlem görme. Bir grup değerler topluluğu üzerinde çalışan sistemler.

AGP/Accelerated Graphics Port: Üç boyutlu grafik kartlarından daha fazla verim alınması için Anakart firmaları tarafından üretilen bağlantılar.

AIX: Unıx tabanlı bir işletim sistemi

ALDUS PAGEMARKER: Masaüstü yayıncılık programlarından sadece biri. Oluşturduğunuz grafikler üzerine kolayca değişiklik yapabilirsiniz.

Gelecek dersimizde Algoritmadan devam edeceğiz...






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF