Bir sinema öğrencisi olarak size sürekli sinema başlıklı gönderiler yazmamı bekleyebilirsiniz, fakat gerek eğitim sistemi gerekse tek dalın beni tatmin etmemesi, bir çok konudan zevk almam gibi olaylar işin içine girince böyle birden fazla konuya el atan bir herif çıkıyor karşınıza.. Filme geçip bu kendimle ilgili geyik muhabbetini terk etmek benim vazifemdir. 1902 yılında George Melies biliyorsunuz ki ilk kurgulu filmi gösterime sundu, daha öncesi Lumiere Kardeşler kurgusuz ve tamamen olayları olduğu gibi gösteren videolar yayınlamışlardı fakat bir sahne kullanan, dekor gibi olaylara girişen ilk kişi George Melies isimli Fransız yönetmendir.
George Melies (1861-1938)
Daha sonraları kurgulu filmlerde birçok farklı örneğe imza atmış olan George Melies bazılarına göre öyle olmasa da kendi adıma ve Sinema Tarihi hocalarım adına konuşacaksam, Tarihin gördüğü ilk film yönetmenidir.
Aya Seyahat filmi İngilizce ye A trip to the moon olarak çevrilmiştir. George Melies filmde kendisine de yer vermiştir. Bu sahne ünlü Dünya'dan Ay'a gönderilen roketin ayın gözüne girmesi sahnesidir. Fazla spoilera bulaşmadan filmin full versiyonunu buraya koyuyorum. O tarihi göz önüne alıp anakronist(Anakronizm:Bir dönemde yaşanmış bir olayı o dönemin şartlarına göre değerlendirme şeklinde özetlenebilir) bir bakış açısıyla izlemenizi tavsiye ediyorum elbette.
George Melies tabir i caizse daha sonraları yığınla film çekmiş, yönetmenliğini yapmış ve zaman zaman bu filmlerde oynamıştır. En ünlü filmleri; Aya Seyahat, İmkansız Yolculuk, Bir Astronotun Rüyası, Kuzey Kutbunun Keşfi gibi filmlerdir. Maalesef ömrünün sonlarına doğru durumu çok kötü bir hale gelmiştir. Sebebini diğer yazılarımda ele alacağıma emin olabilirsiniz.
Bir astronotun rüyası - George Melies (1898)
Eski filmlerle ilgili, özellikle sessiz sinemayla ilgili bir çok kaynak youtube video sağlayıcısında artık bulunuyor. Rahatlıkla izleyebilirsiniz. Alakasız Güney Amerika çıkışlı filmleri bile izleyebiliyorum yeri gelince paylaşırım beraber onlara da göz atarız. Şimdilik bu kadar, önümüzdeki zamanlarda fırsat buldukça, sinema sanatına dair sanat akımlarının içeriklerini, film örneklerini, yönetmenleri, filmografilerini ele alacağız. Şimdilik görüşmek üzere...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder