Bu Blogda Ara

24 Ocak 2018 Çarşamba

TARİH: Resimli İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi Notları - 2


Tarih dediği yazılı tarihten bahsediyor arkadaşlar. Maalesef bu tür kitaplarda yanlış olabiliyor eski bilgiler olduğu için düzeltiyorum. Prehistorya ve Protohistorya farkını anlayabilelim.



Tam olarak böyle, prehistorya dediğimiz olay çanak, çömlek, aletler, yapılar, resimler vb. oluşur.


Yazılı belge tarih öğrenmek için esastır.


Bu tarihleri ancak kanunlar aracılığıyla ve o dönem ki yazılı kaynaklar, dinsel mitoslar gibi şeylerden öğrenebiliriz. Fuat Köprülü'nün tarih metodunda bile destanların bazı gerçeklikler içerebileceğinden bahseder. Bu mümkündür.


Eski Yunandan elimizde kalanların en önemli belgelerinden biri fragmanlardır. Bazı filozoflar kendisinden önceki filozofları baz alarak bize belgeler bırakmışlardır. Örnek olarak Platon, Aristo gibi düşünürler gelebilir.


Basit ve güzel bir örnek vermiş kitap bizlere.



Evet kitap endişelerimi en azından boşa çıkardı ve prehistorya dediğimiz kısmı ele aldı. Dediğim gibi alet, edevat, yapılar bu tarih anlayışında çok önem arzeder.


Evet size ülkemizden güzel bir örnek sunmamı isterseniz Ekrem Akurgal hocanın kitaplarını tavsiye edebilirim. Kendisi gayet iyi bir arkeolog idi.


İlk insanlara veya Homo Sapiens ve öncesi hatta primatlara kadar giden bir süreci ele alır bu tarih bilimi.

Yaşlandırma teknikleri çıkmadan önce bu kanıtlanamazdı doğal olarak. Buluntulara yaş vermek ve bunun hangi insan türüne veya insanımsı dediğimiz varlıkların aletleri olabileceğini bilmek biraz zamanımızı alacaktı. Şimdi Kuaterner dönemi ele alacağız.



Buzulların nereleri kapladığına özellikle dikkat ediniz.



Üstte "yaratılmış" yazıyor gördüğünüz gibi fakat siz fikrinize göre oluşmuş ta diyebilirsiniz. Kimsenin dini inancına veya felsefi görüşüne karışmam herkesin dinsel fikirleri kendisine kalsın lütfen...


Yazılı tarihten çok daha büyük bir tarihsel zamandır. Bunu iyice kavramamız gerekiyor.


Yontma taş devri = Paleolitik
Orta taş devri = Mezolitik
Cilalı taş devri = Neolitik


Bu bir evrimsel süreci işaret ediyor. İlk başlarda hiç bir iş yapamayan eller, alet yapmaya başlıyor ve insanın evrimsel serüveni buradan devam ediyor.


Ateşin bulunması insanlık için bir dönüm noktasıdır. 


Ateşten korkan hayvanların artık insanlar tarafından hem uzak tutulması hem de besin olarak pişmiş et yemesi önemlidir.


160.000 yıl önce ortaya çıktığını bildiğimiz mağara adamları orta paleolitik dönemin en önemli canlısıdır.


Boyu kısadır, küçük kafalıdır Homo Florensiensislere benzemektedir, dişleri keskindir. Antropologlar kemik katmanlarını keşfettiler ve günümüze ulaşan insansılara dair delillere de ulaştılar. Kemik katmanları dediğimiz şey tarih öncesi şeyler ne kadar eskiye giderse o kadar derinlerde bulunuyorlardı, yeniye doğru gelen kalıntılar daha üstlerdedir.

Homo cinsinin en yeni versiyonları Neanderthal ve Homo Sapiens cinsidir. Neanderthal dediğimiz insan türü ateş yakabiliyordu, avcıydılar fakat düşünme yetileri çok gelişmemişti, fakat homo sapiens dediğimiz tür ise düşünme olarak çok daha iyi düzeydeydi.

Homo sapiensler ilk olarak Ortadoğu bölgesinden Dünya'ya yayılmış bir türdü. Bering Boğazından Amerika kıtasına geçtikleri düşünülmektedir. Oradan da bildiğiniz gibi Orta Amerika ve Güney Amerika'ya yayıldıkları düşünülmektedir. Günümüzden 40.000 yıl önce ortaya çıktıkları düşünülmektedir. Toplu halde yaşamaktaydılar. Mağara resimleri yapmışlardır hayvanları resmetmişlerdir.

ÖZET

  1. 2.5 milyon yıl önce > Ostraiopitekus denilen bir insan türü ortaya çıktı. Güney ve Doğu Afrika bölgesinden yayıldıkları düşünülmektedir.
  2. 600,000 > Yontma taş devrinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir Buzul devrinde yer alan bu döneme ait, ilkel aletler ele geçirilmiştir. Mamut, Ren geyiği gibi hayvanlar dev hayvanlardır ve bu dönem üçe ayrılır.
  3. 600.000 ile 180.000 > Erken Paleolitik Devir adıyla bilinen ve yaşayan insana da pitekantropus adı verilir.Tahta aletler kullanılıyor, ateş yakmayı becerebiliyordu.
  4. 180.000 ile 80.000/70.000 > Bu insanlar yerlerini Neanderthal insanlarına bıraktılar. Silahlar gelişti, insanlar ateşe hükmedebiliyorlardı ve vahşi hayvanlardan bu sayede korundular. Bir diğer adı"mağara devridir".
  5. 80.000/70.000 - 10.000 > Geç Paleolitik Devir, Neanderthal insanlarının yerini Homo Sapiensler aldı. Sivri aletler, zıpkın benzeri aletler gelişti. Liderlik yapan insanlar: yaşlılar, sihirbazlar, cesur ve usta avcılardı. İlk kez Amerika kıtasına göç edildi, Asya kıtasından yola çıkıp Bering Boğazına ulaşıldı, ilk sanat türleri burada gelişti.
Son buzulun kuzeye çekilmesi sona erdi ve insanlar Dünya'ya yayıldılar. Bu tarihten sonra toprağın işlenmesine geçildi.































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF