Bu Blogda Ara

18 Ocak 2018 Perşembe

SİNEMA: Sinema sanatı nedir ve neyi amaçlar?


Sanatların amacı; okuru, izleyiciyi, dinleyiciyi etkileyen, duyguları çeşitli yönlerden uyaran ve bir tepkiye yönelten ürün ortaya koymaktır. Bu ortaya çıkan ürün, bu yapıt her sanatta başka gereçle (sözcük, ses, renk..) gerçekleştirilebilir. Her sanat, insancıl kavramları canlandırmak için insanda bir çeşit ürün ortaya çıkarmak ve tepki üretmek amacı güdebilir. 

Sinema sanatı da, herhangi bir düşünceyi, olayı gerektiğinde de sesle de desteklenen devinimli resimlerle anlatım yoludur. Her sanatın kullandığı belli bir araç, bir de bu araca en yatkın işleme biçimi olduğunu ifade edebiliriz.



Sinema sanatının da aracı da, belirli bir kavramı en uygun biçimde anlatan görüntülerin yer aldığı fim parçalarıdır. Sanatçı bu görüntüleri en uygun düzeyde sıralamaya çalışır ve bu sanata başvuran kişileri etkileyip onlarda bir kavramsal yapıyı ortaya çıkarır. Bu filmin özelliklerinden, optik kuramına veya cisimlerin ve alıcının değişkenliklerinden kamera açılarına kadar çeşitlilik gösterir. Bunların hepsi, sinemanın asıl gereci olan film üzerindeki görüntüyü en uygun yol ile gerçekleştirmedeki temel ögelerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF