Bu Blogda Ara

11 Ocak 2018 Perşembe

Evren: Yıldızımız Güneş


Yıldızımızın kimine göre korkutucu kimine göre ise olağanüstü derecede fantastik bir fotoğrafı

Güneş sisteminin merkezinde yer alan yıldızımız, çekim alanı ile sekiz adet gezegeni ve bir çok uydusunu içinde barındırır. Dünyamızda yaşam olmasının temel sebeplerinden biri olan yıldızımız, şaşırtıcı olsa da Evren ölçeğindeki yıldızlara bakıldığında boyut olarak onlardan küçüktür.

Güneşimizin coğrafi özelliklerinden bahsedecek olursak çapı 1.4 milyon km, yani Dünya'nın 109 katı ve kütlesi Güneş sisteminin toplam kütlesinin yaklaşık %99,86 sını oluşturur, Dünya'nın kütlesini 330.000 kat katlayacak kadar kütlesi vardır. Güneşin kimyasal yapısının dörtte üçünü hidrojen (%73) geri kalan kısmı helyumdur (%25) oksijen, karbon, neon ve demir dahil ağır elementlerin çok daha küçük miktarları vardır.


Güneş ve Dünya büyüklüklerini kıyaslamak yerine bizim minicik olduğumuzu ortaya koyan bir fotoğraf


Güneş spektral sınıfına göre G tipi bir yıldızdır. Bu nedenle sarı cüce olarak anıldığını görürseniz şaşırmayınız. Yaklaşık 4.6 milyar yıl önce yoğun bir moleküler bulutun bulunduğu bugün ki uzay koordinatlarımızda yerçekimi etkisinden ötürü Güneşimiz ve gezegenlerimiz meydana gelmiştir. Yıldızların hepsi nükleer füzyon ile her saniye enerji üretir ve yakıtı bitene kadar sorun çıkarmadan yoluna devam eder. Evrende istemediğiniz kadar bulunan bu dev gaz toplarının sonlarına başka bir başlıkta ayrıntılı olarak değineceğim.

Kabaca söylersek Güneş orta yaşlı bir yıldızdır. 4.5 milyar yıldır yapısında pek bir değişiklik olmadı ve yaklaşık 4,5 veya 5 milyar yıl kadar da bir şey olacak gibi görünmüyor. Ömrünün sonuna doğru kızıl dev evresini yaşayacak olan yıldızımız, görkemli bir patlamayla değil ilk önce büyüyüp sonra da bir beyaz cüceye dönüşerek ışıltısını sonsuza dek kaybedecektir.

Dünyamıza yaklaşık olarak 150 milyon km uzaklıkta olan yıldızımızın Habitable Zone(Yaşanılabilir Bölge) da olan gezegenleri Venüs, Dünya ve Mars'tır.

Ne yazık ki şu ana kadar yapılan araştırmalar sonradan daha ayrıntılı ele alacağımız Venüs ve Mars ikilisinde yaşamın çok düşük bir ihtimal olduğunu ve bu yaşam istatistiğinin Mars'ta ağır basıp Venüs'te ise inanılmaz derecede olağanüstü bir şans gerektirdiğini söylüyor. Tabi ki sadece habitable zone da olmak yetmiyor, bu sadece şartlardan biri.


Güneşin taç katmanı Corona, milyon derece mertebesinde sıcaklığa sahiptir


Son olarak Güneşimizin sıcaklığına değinelim. Yüzeyi yaklaşık .4.5 veya 5 bin derece civarı sıcaklığa sahip olan Güneş, Corona yani taç katman sıcaklığında zirvelere oynuyor ve iki milyon derece bir sıcaklığa sahip. Çekirdeği ise milyonlarca derece sıcaklıktadır. Yıldızımız Güneşi bitirdiğimize göre ileri yazılarımda gezegenlerimize tek tek değinip, oradan da galaksilere ve evrene açılacağımızı söyleyeyim. Keyifli okumalar dilerim.































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF