Bu Blogda Ara

2 Ocak 2018 Salı

Tarih: 01 Ocak 1863 - Amerika Birleşik Devletleri Köleliğin kaldırılması


Abraham Lincoln (12 Şubat 1809 - 15 Nisan 1865)

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Abraham Lincoln, ülkesinde bulunan kölelere hürriyetlerini tanıyan kararnamesini açıkladı. Maalesef ki kendi hayatının sonunu getiren olaylar zinciri bu yüzden başlamış olsa da onu unutulmaz bir şahsiyet haline getiren olayların temelinde bu olay yatar.

Cumhuriyetçi Partinin 16.başkanıdır. Her ne kadar siyahlar ile beyazların eşit olmadığını düşünse de siyahileri de insan olarak görür ve en az beyazlar kadar emeklerine saygı duyar ve yaşam haklarına saygı gösterir. Amerikan tarihinde köleliği kaldıran kişi olarak bilinir ve 8 Kasım 1864'te yapılan seçimleri kazandıktan sonra ABD'nin her bölgesinde köleliği kaldıran yasayı yürürlüğe sokmuştur.

Bir tiyatro izlencesi sırasında aynı zamanda oyuncu olan suikastçi John Wilkes Booth gülme sesleri esnasında Abraham Lincoln'ü başından vurdu ve sahnede ''Her zaman Tiranlar için'' diye bağırarak kaçtı. Abraham Lincoln 15 Nisan 1865 sabahı hayatını kaybetmiştir. Deist bir görüşe sahip olan Abraham Lincoln'ün adına bir dizi film çekilmiştir ve günümüzde de hala ABD'de köle hakları dendiğinde ilk akla gelen kişidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KİTAP: Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon

Stratejik Vizyon PDF